Platne kartice i onlajn plaćanje – smanjite mogućnost krađe Bez ocene.

kreditna kartica
Krađe nisu samo u Američkim filmovima

Onlajn plaćanje je revolucionizovalo brojne industrije širom sveta. Međutim, donelo je glavobolju velikom broju ljudi koji su bili pokradeni tokom prethodih godina. Samo u 2016-toj godini, pomoću ukradenih informacija sa kreditnih kartica, ukradeno je gotovo 25 milijardi dolara širom sveta. Ovaj podatak je još više zastrašujući ako uzmemo u obzir da postoji porast od čak 16% u odnosu na 2015-tu godinu. Podaci za 2017-tu nisu još dostupni, ali projekcije kažu da se očekuje  krađa sredstava od preko 30 milijardi dolara.

Mnogi će se pitati zašto postoji toliki rast? Valjda tehnologija i softver napreduju, zar broj pronevera ne bi trebao da se smanjuje? Pa, tačno je da stvari napreduju i postoji pregršt kvalitetnih sajtova sa onlajn kupovinu koji su smanjili mogućnost krađe na minimum. Problem je što broj novih korisnika koji se upuštaju u onlajn plaćanje eksponecijalno raste, a ne koriste svi sajtove poput Amazona, Airbnb-ja i sl. Postoji mnoštvo Web sajtova koji imaju očajnu zaštitu i na kojima načelno ni ne bi trebalo kupovati.

Nažalost, prosečan korisnik ne može da utiče na to, niti može da zna koji su sajtovi bezbedni, a koji nisu. Ipak, postoji nekoliko stvari koje svako može da uradi, a koje će rizik od krađe minimizovati, maltene do nule.

Saveti za onlajn plaćanje
  1. Nikada nemojte koristiti karticu koja je vezana za vaš tekući (ili devizni) račun, a posebno ako je to kreditna kartica! Ovo je najvažnije pravilo. Raspitajte se kod Vaše banke kako možete da otvorite zaseban pripejd račun sa poklon ili Internet karticom. Najčešće se procedura sastoji od toga da uplatite neki minimalan iznos (koji možete odmah i da koristite, minus troškovi izdavanja kartice). Pošto zapravo otvarate novi, zaseban račun, možete u bilo kom trenutku preko ebanking-a da prebacite sredstva kad Vam zatrebaju za online plaćanje. Ono što je takođe super je da se na ovakve račune uglavnom ne plaćaju nikakvi troškovi održavanja. Mi možemo toplo da preporučimo poklon karticu Erste banke . Nemamo ništa od ove „reklame“ (ali ako neko čita iz Erste banke – javite se 🙂 ), već jednostavno, možemo slobodno da preporučimo nešto što „radi posao“. Naravno, mnogo je korisnije da izvadite ovakvu karticu u banci u kojoj već imate tekući račun, jer ćete sredstva moći da prebacujete nezavisno od čuvenog radnog vremena platnog prometa u Srbiji 🙂
  2. Koristite autentifikaciju iz 2 koraka. Visa kartice nude ovu opciju, a ona se ogleda u tome što pre plaćanja, pored broja kartice, datuma isteka i CVC koda, morate da unesete i šifru koju ste sami prethodno generisali. Ovo je veoma korisna funkcionalnost i svakako je treba iskoristiti.
  3. Nipošto ne plaćajte ništa na sajtovima koji ne koriste https. U prevodu, u koliko vaš pretraživač ne prikazuje ovu ikonicu pored adrese sajta, ne upuštajte se u bilo kakvu kupovinu: onlajn plaćanje

 

Idealno bi bilo da karticu vežete za PayPal, mada nije neophodno ukoliko se striktno držite ovih pravila. PayPal dodaje još jedan nivo zaštite time što niko ne dobija podatke vaše kartice, pa je mogućnost da vam neko ukrade sredstva ukoliko i to ukombinujete praktično nepostojeća. Ukoliko koristite Windows operativni sistem, obavezno instalirajte Antivirus, jer ne možete ni zamisliti koliko razni špijunski programi, trojanci i virusi postaju lukaviji.

 

Oceni članak

3 Comments on “Platne kartice i onlajn plaćanje – smanjite mogućnost krađe”

Ostavite odgovor