Kako trgovati (i zaraditi) na berzi kriptovaluta 5/5 (1)

eterijum i bitkoin

OK, kraj 2017-te je i konačno su baš svi čuli za kriptovalute. I svi znaju nekoga ko je zaradio ogromne pare. Ne znaju tačno kako, niti zapravo razumeju zašto kriptovalute postoje, koja je korist od njih, ni šta je ta blockchain tehnologija, ali zar je to važno? Bitkoin će da vredi 50.000 dolara, Eter uskoro skače na nekoliko hiljada, nema greške! Je l’ tako?  Pouzdan odgovor na ovo pitanje ne zna niko na svetu, a da zna, ovo bi bilo pitanje za mnogo više od milion dolara 🙂

Pre nego što odlučiš da uložiš bilo koji iznos novca u kriptovalute, moraš sebi unapred reći „OK, svesno prihvatam veoma visoku verovatnoću da toliko i toliko novca želim potencijalno da bacim“. Jer ako ne znaš šta radiš, to će se sigurno dogoditi. Takođe, ukoliko ulažeš poslednji dinar i ideš po principu „sve ili ništa“, ogromna je verovatnoća da će biti ništa. Cilj ovog teksta je da ti ponudi besplatne savete i osnovnu edukaciju, kako tvoja ušteđevina ne bi bila uludo protraćena.

Osnovni pojmovi  – pre nego što počneš

Šta je to kriptovaluta uopšte? Kriptovalute su nuspojava jednog od korisnijih izuma poslednjih par decenija – blokchain tehnologije. Ova tehnologija zapravo predstavlja decentralizovani način elektronskog plaćanja (jedna od primena), bez ikakvog centralnog autoriteta. U suštini – to je baza podataka o svim ikada obavljenim transakcijama, koja nije sačuvana na jednom mestu, već svi učesnici imaju javni uvid u njih. Takva baza bi sama po sebi bila ogromna, pa je podeljena u blokove. Blok možemo posmatrati kao stranicu knjige (baze), koja se ispisuje red po red. Učesnici koji vode evidenciju o tim transakcijama, verifikujući ih i zaključavajući (pružajući svoje hardverske resurse na raspolaganje), bivaju za to nagrađeni određenim brojem kriptovaluta. Ovaj proces se naziva rudarenje.

Ako želiš detaljnije da se informišeš (a trebalo bi ukoliko želiš da ulažeš novac), savetujemo da pročitaš odličan tekst koji znatno detaljnije i slikovitije objašnjava celu tehnologiju.

Odabir berze kriptovaluta

Na Internetu postoji sijaset berzi gde je moguće trgovati sa više od 1300 različitih kriptovaluta (trenutni podatak). Naravno, pošto je ovo još uvek relativno neregulisana oblast, pojavilo se more lažnih kriptovaluta koje obećavaju brzu zaradu. Takođe, postoje i razne berze koje su manje ili više pouzdane. Prilikom odabira berze neophodno je imati na umu da su to uglavnom privatne organizacije iza kojih ne stoje nikakve državne ili bankarske institucije. Takođe, same berze često budu hakovane, a nekad se ovo dešava i namerno, u dosluhu sa hakerima. Vlasnici berze proglase bankrot, ti ostaneš bez ičega, a oni dobiju deo novca zauzvrat. Zbog svega ovoga, očigledno da je jako bitno izabrati pouzdanu berzu.

top 10 kriptovaluta

Na slici iznad možemo videti top 10 berzi poređanih po ukupnom skoru. Ipak, naš glas ide berzi cex.io, pa iako se to može delimično videti sa slike, hajde da vidimo zašto:

 • ova berza je uz etoro jedina ocenjena sa četvri zvezdice, ali sa znatno više glasova korisnika
 • nudi veoma dobru sigurnost i nikada nije bila hakovana, za svoje 4 godine postojanja
 • pruža sve najbitnije opcije kao i bilo koja druga berza na ovoj listi
 • dozvoljen je pristup korisnicima iz Srbije (i cele bivše Jugoslavije)
 • omogućava lako povlačenje sredstava nazad na platne kartice / račun u banci
 • verifikacija korisnika nije neophodna da bi se odmah krenulo sa trgovinom

Druga opcija bi svakako bila berza etoro, kojoj je naveća mana što na njoj zapravo ne kupujete valute, već samo „cenu“ te valute – zapravo se kladite jer fizički ništa ne posedujete. Njena prednost u odnosu na cex je što nudi trgovinu akcijama najvećih svetskih kompanija (Google, Facebook, Apple…), kao i trgovinu cenama zlata i nafte.

Osnovna pravila trgovanja

Od nastanka trgovine, postoji samo jedno pravilo: kupi jeftinije, prodaj skuplje. Isti princip važi i ovde. Neko će pomisliti da je to neverovatno lako, ali zapravo je sušta suprotnost. Na svakoj berzi, a naročito ovoj, ima sijaset faktora koje valja uzeti u obzir, a trenutno najveći je psihologija mase. Kako su blokchain i kriptovalute pojave novijeg datuma, još uvek se u igru nisu uključili veliki institucijalni igrači, t.j. većinu valuta poseduju pojedinci. Ovo se od danas menja, bar što se Bitkoina tiče, jer se Wall Street konačno umešao u celu priču, tako da očekujte da će se iskusni mešetari poigrati sa „sitnom boranijom“. Kada se oni budu kladili na pad Bitkoina i kada budu uložili dovoljna sredstva, prognoza je da će Bitkoin otići na ispod 10.000 dolara ubrzo, a šta će dalje slediti može se samo nagađati.

Ukoliko si apsolutni početnik, drži se „glavnih“ kriptovaluta, poput Etera, Lajtkoina, Dash-a, itd. Savetujemo svima koji nemaju čelične živce i muda do poda da neko vreme izbegavaju Bitkoin. Naš apsolutni favorit je Eter, jer potencijalno nudi najviše koristi u realnom svetu i tehnički je mnogo bolje osmišljen od Bitkoin-a. Zašto je onda Bitkoin toliko vredniji? Zato što je prvi. Bitkoin je brend, vodeća kriptovaluta, a svi ostali su „kopije“ – barem u oku prosečnog čoveka.

Jedan od najvažnijih saveta koje ti možemo dati je da ne paničiš. Vrednost će skakati i padati, a kada krene da pada naglo ili se taj trend duže zadrži, ljudi unezvereno krenu da prodaju, ne bi li smanjili svoje gubitke. Moraš da razumeš šta želiš da postigneš i u kom vremenskom periodu. Ne možemo da kažemo da ne postoji bogaćenje preko noći, ali to je toliko retko da je na nivou statističke greške. Naš savet su pametna ulaganja na duže staze, od kojih verovatno nećete moći da kupite stan u Central gardenu, ali koje vam lako mogu doneti par desetina hiljada evra kroz nekoliko godina.

Saveti za naprednije

Kada malo skapiraš kako stvari funkcionišu i kad „osetiš“ trendove, najpametnija stvar koju možeš da uradiš je da napraviš svoj mali investicioni portfolio. U zavisnosti od spremnosti na rizik, diverzifikuj ulaganja na nekoliko kategorija: dnevna trgovina glavnim valutama, dugoročna ulaganja u novu „obećavajuću“ valutu, dugoročna ulaganja u stabilne valute. Na ovaj način povećavaš šansu da će „nešto da upali“, odnosno smanjuješ rizik da ćeš da izgubiš sve uloženo.

Ovako bi izgledao naš predlog za 1000$ na raspolaganju:

investicioni portfolio

Kako zapravo da trguješ na cex.io berzi
 1. Ukoliko nemaš platnu karticu, pogledaj kako da je izvadiš
 2. Otvori nalog 🙂
 3. Uplati određen pripejd iznos putem platne kartice, kojim ćeš kasnije moći da kupuješ kriptovalute po želji
 4. Spremi se za zabavnu vožnju 🙂

Verifikacija naloga nije neophodna na ovoj berzi za deponovanje i povlačenje do 500 dolara dnevno. Ukoliko želiš ubaciš više dolara na berzu (il da ih povučeš nazad na karticu, treba da uradiš sledeće:

 1. Pripremi se da prođeš detaljan proces verifikacije. Moraćeš da dostaviš razne lične podatke, uključujući i sken lične karte. Ovo je potrebno kako bi se sprečile razne zloupotrebe uključujući pranje novca
 2. Računaj da će verifikacija naloga da potraje do nekoliko nedelja, iako je cex poznat po tome da sve završi u roku od nekoliko dana

Imaš li predlog ili pitanje? Slobodno ostavi komentar ispod, a mi ćemo se potruditi da odgovorimo na svaki!

Koji još postoje načini za zaradu putem Interneta možeš videti ovde.

Oceni članak

Ostavite odgovor