Kako promeniti veličinu slike na Mac-u? Bez ocene.

Promena veličine slike - preview alat

Na Mac računarima, odnosno na OSX operativnim sistemima, postoje ugrađeni načini za laku promenu dimenzija fotografija i za njihovo optimizovanje, t.j. smanjenje veličine za bolje postavljanje na Web. Sve ovo je moguće uraditi u nekoliko lakih koraka:

  1. Otvorite željenu sliku sa Preview aplikacijom. Trebalo bi da se otvara automatski na ovaj način, a ukoliko to nije slučaj, onda je potrebno ići na desni klik pa na „Open with Preview“
  2. U meniju odaberite Tools, pa  Adjust Size
  3. U gornjem pravougaoniku upišete željenu širinu – Width (u pikselima), a softver će sam prilagoditi visinu
  4. Ukoliko ste zadovoljni prikazom, nakon klika na OK, idete na File / Export i odaberete željeno ime, kao i lokaciju čuvanja nove fotografije.

Uvek koristite ovu metodu, a ne direktno čuvanje stare fotografije, jer na taj način ste se osigurali da i dalje imate originalnu sliku i da možete ponovo raditi promene na njoj (na primer odabrati neku veličinu između, a veću od prethodne smanjene), dok od umanjene slike ne možete dobiti veću, bez ozbiljnog gubitka kvaliteta.

Kada ste završili sa izmenama, idite na desni klik na novom fajlu, pa na ImageOptim (sjajna alatka koja će vam sama kompresovati sliku) i spremni ste da sliku otpremite bilo gde 🙂

 

Oceni članak

Ostavite odgovor